Ülke başkanları, bilim insanları nasıl uyur

 VERİMLİ UYKU UYUMAK İSTEYENLER. 


Uykuya ayırdığımız vaktin yaşam kalitemizden ne kadar kestiğini fark ettim ve bir araştırma yapmaya karar verdim. Aslında uykuya ayırdığımız zamani, alışkanlıklarımizi değistirerek çok daha verimli bir yaşam sürdürmek mümkün. Peki bunu nasıl yapicaz.?

Uyku çeşitleri , uyku düzeni , uyku saatleri , verimli uyku , düzenli uyku , dinlenmek ,


Yaşamımızın üçte birini uyuyarak geçiririz. Normal uyku süresi yaşla ve kişiden kişiye değişmektedir. Yeni doğanlar günde ortalama 16 saat uyurken, uyku gereksinimi 3-5 yaşlarında 11 saate, ergenlikte ise yaklaşık 9-10 saate inmektedir. Yetişkinler için normal uyku süresi ortalama 6-8 saattir. 





monofazik (tek fazlı) uyku döngüsü olarak adlandırılan ve uyku düzeninin araştırılmaya başlanmasından beri ortaya çıkan 5 ana uyku döngüsünden biridir. Geri kalan 4 uyku döngüsü ise, gün içerisinde farklı zamanlarda kısa süreli uyuma düzenine dayanan, polifazik (çok fazlı) uyku döngüleridir.


Uyku döngülerinin temel ve en önemli elementi, REM (rapid eye movement- hızlı göz hareketi) uykusudur. REM uykusunun beyin üzerindeki olumlu etkilerinin diğer uyku evrelerinden daha fazla olduğu, araştırmalarla kanıtlanmıştır. (bknz.REM uykusu)

Uberman döngüsü; 4 saatte bir, günde 6 kez olmak üzere 20-30 dakikalık kısa sürelerle uyumaya dayanan bir uyku döngüsüdür. Uberman döngüsü, dinlenmiş şekilde uyanmayı ve güçlü rüyalar görmeyi sağlayan, etkili bir uyku düzenidir. Uberman döngüsünü uygulayan kişilerden bir kısmı, kontrol edebildikleri rüyalar gördüklerini de dile getirmiştir. Ne var ki, uyku sürelerinin kaçırılması durumunda ağır bir yorgunluk hali baş göstermektedir.

Everyman döngüsü, uzun süreli bir uykunun 20-30 dakikalık kısa uykularla desteklenmesi şeklinde uygulanan bir döngüdür. Everyman döngüsünün en başarılı uygulamaları; “3 saatlik ana uykuyu destekleyen 3 adet 20 dakikalık kısa uyku” ve “1.5 saatlik ana uykuyu destekleyen 5 adet 20 dakikalık kısa uyku” şeklindedir.


Dymaxion döngüsünü icat eden Bucky Feller, vücudumuzda biri kolay, diğeri daha zor yenilenebilen iki adet enerji deposu bulunduğunu savunmaktadır. Yöntemi uygulamaya başlarken her 6 saatte bir 30 dakikalık sürelerle uyutan Feller, günlerini 2 saatlik uykularla geçirmiştir. Bu dönemin hayatı boyunca geçirdiği en enerjik ve uyanık dönem olduğunu belirten Feller’ı muayene eden doktorlar, herhangi bir sağlık problemine rastlamamıştır. Uygulanması en zor uyku sistemi olmasına rağmen, oldukça etkilidir

Yukarıda uyku döngülerini gördük. Biz alışılmışın dışına çıkmayı kabullenebilen bir topluluk değiliz ama deneyen ve bu şekilde hayatını vücut ve beyin sağlığı olarak daha güçlü hisseden bilim insaarı da var. 

İşte o örnekler..


Nikola Tesla
Efsane bilim insanı Tesla’nın 2 saatlik tuhaf uyku düzeni, henüz 25 yaşındayken sinirsel çöküntü yaşamasına neden oldu. Daha sonra kendini toparladı ve 38 yıl daha çalışmalarına devam etti.

Voltaire
Ünlü yazar ve düşünür Voltaire, her gece düzenli olarak sadece 4 saat uyumaktaydı. Balzac gibi o da kahve bağımlısıydı. Rivayete göre her gün 40 fincan kahve tüketirdi.


Barack Obama
Amerika Birleşik Devletleri önceki Başkanı Barack Obama saatler boyunca uyumuyor ancak uyku vakitlerinin de değerini biliyor. Beyaz Saray’daki yardımcıları, hangi krizin onu uyandırmak için önemli olduğuna sürekli karar vermek zorunda.


Wolfgang Amadeus Mozart
Tüm zamanların en etkili bestekarlarından biri olan Mozart, gece 1’e kadar beste yapar ardından sadece 5 saat uyuyup saat 6’da tekrar beste yapmaya dönerdi.


Winston Churchill
Churchill için kestirmeler oldukça önemli bir yer teşkil ediyordu. Parlamento binasında bile kendisi için özel yatak bulundurulan Churchill, Britanya Savaşı’nda bu kısa kestirmelerin liderlik açısından önemli olduğuna inanıyordu.

Leonardo da Vinci
Ünlü ressam Leonardo da Vinci, Da Vinci uykusu olarak da bilinen “Uberman” yani süper adam uyku sistemi adlı enteresan bir uyku döngüsüne sahipti. Ünlü sanatçı, günün her 4 saatinde bir 20 dakika kestirirdi.



Thomas Edison
Edison, uyumayı zaman kaybı olarak görürdü ve mümkün olduğunca az uyumaya çalışırdı. Da Vinci’ye benzer bir şekilde ara ara kestirme yapılan çok fazlı polyphasic uyku sistemiyle yaşıyordu.



Benjamin Franklin
Franklin her zaman erken kalkma taraftarıydı. Hatta şöyle bir sözü vardı; “Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy, and wise” yani “Erken yatıp erken kalkan zengin olur, sağlıklı olur, akıllı olur…”



Ayrıca araştırmaya göre, uyku süresi kişilerin ne kadar yorgun hissettiklerinden çok toplumsal normlara ve çevresel etkenlere göre belirleniyor. Araştırmacılar çalışma ve okul hayatı ya da çocuk sorumluluğunun sabahları yataktan kalkma ‘mecburiyeti' yaratsa da tek başlarına bir zorunluluk sebebi oluşturmadığına; bu zorunlulukların yanında başka çevresel faktörlerin de rol oynadığına dikkat çekiyorlar. Ayrıca araştırmaya katılanlar arasında kişinin biyolojik saatinin en az çalar saati kadar uyanma saatinde rol oynadığının gözlemlendiği belirtiliyor.
Öte yandan Olivia Walch, sonuçların yalnızca ortalama verilere işaret ettiğini ve bireylerin ne kadar uykuya ihtiyaçları olduğu konusunda belirleyici olmadığını vurguluyor. Bununla birlikte, az uykunun kişinin performansını önemli ölçüde düşürebileceğine de dikkat çekiyor. ‘'Yalnızca birkaç gün eksik uyunduğunda dahi insan sarhoş gibi hissetmeye başlar'' diyen Walch, aşırı uykusuz kalanların bunu sıklıkla fark etmediklerini ve günlük performans çıtalarını yüksekte tutmaya devam ettiklerini söylüyor.

Buraya kadar gelip yazımı okuduysanız teşekkürler 😌..


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevilesi

İstanbul sözleşmesi ve maddeleri

Türkiyede kadın olmak